Responsabilă pentru consolele multifuncționale, unitățile de comandă auxiliare ale centrului de comandă (CoCe) și o consolă de sală radio (RRC) complet nouă.

Francisco_de_Almeida Portugese M frigates Alewijnse

Fregatele M

NRP Bartolomeu Dias (F333) și NRP Don Francisco de Almeida (F334) au fost construite inițial pentru Marina Regală Olandeză (RNLN). La începutul anilor 1990, cele două fregate multifuncționale (M) au fost vândute marinei portugheze în 2006. Organizația Defence Materiel Organisation, structură aparținând Ministerului Olandez al Apărării, a contractat Alewijnse pentru a participa la modernizarea navelor la jumătatea ciclului de utilizare, pentru proiectarea, construcția, asamblarea și comisionarea consolelor multifuncționale, unităților de comandă auxiliare ale centrului de comandă (CoCe) și a unei console complet noi de sală radio (RRC).

Console multifuncționale

Navele MFC înlocuiesc stațiile operaționale generale (GOS) din centrul de comandă (CoCe). CoCe este centrul operațional al navei. Aici sunt prezentate și analizate toate datele senzorilor și, printre altele, se ia decizia de pregătire de luptă a armamentului. Noile MFC sunt mai versatile și mai ușor de utilizat decât vechile GOS, ceea ce sporește foarte mult eficiența operatorilor. Cu privire la redundanță, partea de basic design a navelor MFC este păstrată cât mai uniform posibil, astfel încât un operator să poată trece ușor la altă consolă în cazul unui defect.

În plus, Alewijnse va efectua diferite evaluări înainte de livrarea oficială a consolelor, cum ar fi simulări intensive de rezistență la șoc și căldură și diferite teste de recepție la fața locului.

Lucrările de modernizare vor avea loc la șantierul naval RNLN din Den Helder, după care Alewijnse va executa instalarea, comisionarea și testele de recepție.

Prelungirea duratei de viață

Fregatele vor împlini douăzeci și cinci ani în 2019 și acum sunt necesare renovări ca să poată rămâne operabile până în 2035. Marina portugheză a fost de acord ca aceste lucrări majore de întreținere să aibă loc în Den Helder, întrucât ambele nave au fost construite în Olanda, toate cunoștințele practice de specialitate și facilitățile necesare într-un astfel de proiect complex sunt disponibile la șantierul naval Den Helder.

Partener de încredere

DMO a selectat Alewijnse pentru proiect în baza livrării cu succes a consolelor pentru centrul de comandă la bordul a patru fregate M olandeze și belgiene, între 2010 și 2014. În plus, Alewijnse și RNLN au lucrat împreună cu succes mai mulți ani în diferite proiecte, inclusiv la nava Zr. Ms. Pelikaan (A804), la Joint Support Ship (JSS) HNLMS Karel Doorman, la cele patru nave Holland-Class de patrulare oceanică și navele amfibii de transport HNLMS Johan de Witt și HNLMS Rotterdam. Din 2016, Alewijnse a menținut un centru propriu de service în Den Helder, dedicat furnizării de servicii electrice rapide și eficiente navelor maritime, ancorate la șantierul naval RNLN.

 

Vrei să afli mai multe? Întreabă pe Petrica Craciun

Service