Alewijnse și Fibr8 sunt „gata să strălucească”. Cele două companii furnizează împreună cea mai recentă tehnologie de iluminat a super-iahturilor și a altor nave de toate tipurile.

Prin trimiterea luminii laser prin fibre optice super-subțiri și flexibile, Alewijnse și Fibr8 pot crea o interacţiune puternică a luminii de-a lungul liniilor exterioare și suprastructurilor. Extrem de elegante și fine, fibrele creează cele mai spectaculoase efecte de lumină. Este cea mai recentă tehnologie care are capacitatea de a depăși avantajele iluminatului LED liniar tradițional.

Istoria companiei Alewijnse a început cu iluminatul. A debutat ca fabrică de becuri în 1889, iar astăzi este un integrator de sisteme de top de soluții electrice pe iahturi de lux, nave guvernamentale mari și nave complexe de dragare și de tip offshore. Iluminatul a fost întotdeauna firul comun pe tot parcursul de viață al companiei. Acesta poate transforma aspectul și ambianţa unei nave sau a unui mediu industrial în orice atmosferă imaginabilă prin atingerea unui buton.

Arjan Visser CSO Fibr8, Tom Milder COO Alewijnse, Kees Wouters CTO Fibr8.jpg

 

Inovație spectaculoasă

Pe lângă aspectul său excepțional, această inovație oferă și multe alte avantaje, precum aplicarea unor linii luminoase lungi de până la 120 de metri, întreținere relativ simplă și ieftină - deoarece toată tehnologia este concentrată într-o cutie separată - și economie de energie în comparație cu iluminatul LED tradițional. Tom Milder,  COO la  Alewijnse,  spune: „Aceasta este o inovație spectaculoasă cu posibilități nelimitate pentru prezent și viitor.”

În timp ce Alewijnse a fost o forță inovatoare în sistemele electrice și de iluminat timp de 130 de ani, noul său partener Fibr8 există de doar șapte ani, dar progresul său a fost de neegalat. A început ca o inițiativă a Infraconcepts în 2015 cu ideea de iluminare laser prin cabluri de fibră optică pentru a rezolva problemele asociate cu benzile LED. Ulterior, compania s-a extins cu succes și s-a implicat în proiecte inovatoare de iluminat exterior, cum ar fi cel mai lung iaht cu motor din lume din categoria sub-500 GT la un șantier de iahturi de top, o gravură pe puntea unui iaht pentru un membru al familiei regale olandeze și proiecte speciale de iluminare a fațadelor și de artă arhitecturală.

Posibilități nelimitate

"Posibilitățile pentru sectorul maritim sunt nelimitate", spune Arjan Visser, CSO la Fibr8. „Am conceput iluminarea exterioară pentru un iaht mare, dar tehnologia poate fi folosită și pentru liniile luminoase de pe o punte pentru a indica o cale sau contururi, sau linii permanente pentru a marca platformele elicopterelor. Deoarece liniile luminoase în sine sunt practic fără întreținere, ele sunt deosebit de interesante pentru locurile de la bord unde întreținerea este dificil de efectuat.”

Fibr8 este prima și în prezent singura companie de pe piață care a fabricat cu succes iluminat prin cabluri de fibră optică pentru distanțe de peste 25 de metri. Compania lucrează îndeaproape cu Corning, inventatorul și producătorul principal de cabluri de fibră optică. Kees Wouters, director de strategie la Fibr8 și creatorul liniilor de lumină Fibr8, a lucrat până în 2015 pentru Infraconcepts, distribuitorul Corning în Europa.

„La acea vreme, cererea pe piața maritimă pentru soluţii alternative la benzile cu LED-uri a venit concomitent cu inovația Corning, care lucra de câțiva ani pentru a fabrica linii luminoase din fibră de sticlă. Inovația consta din faptul că nu s-a folosit finalul, ci lungimea cablului de fibră optică pentru iluminat. Raza laser este focalizată precis pe miezul fibrei de sticlă, în timp ce o nanostructură translucidă este aplicată pe toată lungimea cablului. Prin controlul ieșirii iluminatului laser de mare intensitate, se creează o linie subțire estetică.”

Pentru a aduce inovația pe piață, a fost fondată compania derivată Fibr8.com BV. „Am construit sistemul în jurul său, cum ar fi laserul, electronica adecvată, răcirea cu laser, convertizoare de putere, profile speciale și opțiuni pentru fibre și profile de sticlă, în funcție de aplicație. Aici discutăm de multă tehnologie avansată, deoarece conectarea trebuie să fie realizată într-un mod foarte precis. Prin urmare, suntem mândri că Fibr8 a fost prima companie care a reușit să realizeze linii de lumină laser la distanțe mai mari."

Parteneriat nou pentru piața maritimă

Start-up-ul a crescut rapid în doar șapte ani. Pentru a extinde și mai mult afacerea, Fibr8 a căutat un partener pe piaţă pentru integrarea sistemelor de iluminat la bordul iahturilor și a altor nave. Cu Alewijnse, dezvoltatorul de tehnologie a optat pentru un jucător major de pe piață, cu vaste cunoştinţe și experiență în electrificare și automatizare pentru sectorul maritim.

Arjan: „Alewijnse este un partener ideal pentru noi. Un partener de încredere și bine-cunoscut, cu o lungă istorie în domeniul naval. Ca integrator de sisteme, compania este o verigă importantă în procesul de dezvoltare a navelor. Ei sunt aproape de șantierele navale și implicaţi în etapele incipiente ale unui proiect, precum și în fazele ulterioare de inginerie, instalare, punere în funcțiune, întreținere și service. În plus, Alewijnse își poate folosi vasta experiență în sectorul maritim pentru a identifica și testa noi combinații produs-piață. De asemenea, companiile noastre se potrivesc foarte bine. Ambele companii sunt solide, capabile din punct de vedere tehnic, orientate spre rezultate și foarte dedicate calității."

Tom Milder, COO  Alewijnse adaugă: „Ne place să lucrăm cu o companie tânără precum Fibr8. În acest fel, continuăm să întinerim și putem continua să ne surprindem clienții cu produse noi. Compania Alewijnse este deja specialistă în iluminat, dar prin parteneriatul cu Fibr8 putem completa acest lucru cu cele mai noi și mai bune oferte de iluminare cu laser. Împreună formăm o combinație perfectă."

Viitorul luminos

„Văd un viitor luminos”, continuă Tom, „mai ales pentru iahturile care devin din ce în ce mai mari. Livrăm o siluetă complet diferită pentru iahturi atunci când acestea sunt noaptea în port. Vom explora toate posibilitățile de iluminare cu laser prin cablu de fibră optică. Începem cu iahturi, dar cu siguranță vom căuta și alte sectoare maritime."

Arjan: „Prin combinația dintre Fibr8 și Alewijnse, putem oferi șantierelor navale și companiilor de transport maritim cele mai noi tehnologii. Credem că sunt multe de câștigat în domeniul iluminatului cu laser prin fibră optică, care în viitor se va apropia de prețurile benzilor cu LED. Căutăm mereu inovații precum noi tipuri de profile, în funcție de nevoile pieței. Cu cât vin mai multe cerinţe din sectorul maritim, cu atât vom inova mai mult. Posibilitățile sunt nelimitate."

Tom Milder COO Alewijnse, Kees Wouters CTO Fibr8

Ready for innovation?

Hai să ne conectăm!
Industrial environment
Service