Nava, cunoscută anterior sub numele de Alucia2, a fost supusă unei modernizări masive la Damen Shiprepair Rotterdam.

Alewijnse a finalizat lucrările electrice contractate în cadrul proiectului OceanXplorer. OceanXplorer va continua activitatea primului vas de cercetare OceanX, Alucia, pentru extinderea cercetării oceanelor Pământului. Activitatea Alewijnse în cadrul proiectului a presupus o reechipare completă a instalațiilor electrice - inclusiv instalarea a aproximativ 210 km de cabluri.

Gamă largă și diversă de produse și servicii

Obiectul contractului cu Alewijnse în cadrul proiectului a fost vast și divers. De exemplu, compania a instalat un ecosondă cu capabilități extinse pentru a permite detectarea clară sub apă. Operațiunile pe care OceanXplorer le va desfășura în regiunile polare presupun capabilități de o importanță critică pentru depistarea aisbergurilor. Compania a instalat și un sistem de iluminat subacvatic și un sistem telefonic subacvatic, care permite comunicații între navă și submersibile.

Alewijnse a instalat două sisteme de iluminat separate - unul pentru comutarea și varierea intensității luminoase a corpurilor de iluminat normale și unul pentru controlul temperaturii luminii. Printre altele, facilitează capabilitățile de filmare - un aspect important al misiunii OceanXplorer de a oferi lumii mai multe informații despre mări și oceane.

Compania a modernizat sistemul ECDIS de pe puntea navei - inclusiv instalarea unui monitor cu ecran tactil de 55 inch - și a optimizat sistemul DP2, inclusiv aplicarea celor mai recente comenzi și programe informatice. Alewijnse a modernizat și sistemul de alarmă și de monitorizare al navei.

Proiect complex, specializat

Tjarco Ekkelkamp, directorul de proiect în cadrul proiectului OceanXplorer la Damen Shiprepair Rotterdam a explicat contractarea Alewijnse de către Damen pentru partea electrică, spunând: „Este un proiect complex, specializat. OceanXplorer are caracteristicile unei nave offshore, ale unei nave de cercetare științifică și ale unei nave de turism ecologic de lux. Numeroasele proiecte la care Damen a lucrat împreună cu Alewijnse de-a lungul anilor includ toate aceste trei tipuri de nave. Prin urmare, am avut încredere în capacitatea lor de a face față provocărilor prezentate de retehnologizarea navei OceanXplorer - și această judecată s-a dovedit cu siguranță că a fost corectă.”

Lucru în siguranță

O altă provocare la executarea proiectului a fost dată de izbucnirea pandemiei Covid-19. Peter van Campen, manager de proiect la Alewijnse, a explicat: „Starea de bine a tuturor celor care lucrează pe navă a fost evident preocuparea noastră principală în orice moment. A implicat în mod firesc limitarea strictă a numărului de persoane prezente în același timp la bordul navei. Însă ne bucurăm de o colaborare excelentă cu șantierul naval și colegii noștri. Această cooperare atent coordonată ne-a asigurat capacitatea de a continua să lucrăm în siguranță în tot acest timp.”

OceanX

OceanX a fost fondată în 2018, având misiunea de a explora oceanul și de a-și împărtăși descoperirile cu lumea. OceanX combină tehnologie de generație viitoare, știința și povestirea pentru a educa, inspira și conecta lumea cu oceanul și convoacă oameni de știință de frunte, entități media, lideri globali și parteneri filantropici pentru a stimula o mai bună înțelegere și protecție a oceanelor noastre. Etape decisive OceanX până în prezent, inclusiv filmarea primelor imagini cu calmarul uriaș în habitatul său natural și primele scufundări la 1000 m adâncime pe fundul mării în Antarctica. Deoarece OceanX consideră oceanul ca cea mai importantă și cea mai puțin explorată resursă naturală, echipa lor a căutat să creeze o navă științifică și media de ultimă generație, transformând o fostă navă de explorare petrolieră într-o platformă unică pentru explorare, știință și povestiri - OceanXplorer.

Imagini de Taj Howe și Andy Mann

 

 

 

Vrei să afli mai multe? Întreabă pe Pieter Vosselman

Service